måndag 27 december 2010

Vad är Lupus?


Hej!
Tänker använda mig av bloggen som en dagbok där jag berättar om mina dagar, hur det ser ut när man lever med "Vargen" och jobbar med Hundar! // Rose







Systemisk lupus erythematosus (SLE), är en kronisk reumatisk sjukdom som i princip kan drabba alla organ i kroppen. SLE har ett klassiskt kännetecken. Lupus erythematosus betyder ”rött vargbett” (Lupus är latin för "varg") och syftar på det röda, fjärilsformade utslaget över näsan och kinderna, men det är långt ifrån alla med SLE som utvecklar fjärilsutslaget.

Vid SLE blir immunförsvaret av okänd orsak hyperaktivt och attackerar den egna vävnaden. Det finns en ökad förekomst av cirkulerande antikroppar. Symptom, ofta börjar sjukdomen med ledsmärtor, artrit, förstorade lymfkörtlar, njurpåverkan, muskelsmärtor och illamående. Symptomen beror på vilket organ eller annan vävnad som är drabbad. Njurar, hjärta (perikardit), lunga (pleurit), centrala nervsystemet, blodkärl är organ som kan angripas. Hud, leder, muskler och benmärg angrips också. Sjukdomen är i perioder värre och i perioder bättre. Raynauds fenomen kan finnas. Sjukdomen kan också förekomma tillsammans med Sjögrens syndrom.
Förekommande symtom
1. Utslag i ansiktet på kinder och näsben ("fjärilsutslag")
2. Diskoid lupus (ett ofta lokalt och avgränsat område)
3. Överkänslighet för solsken, får solskador på huden och triggar skov
4. Oförklarliga småsår i mun och nässlemhinna
5. (Kroniska)Ledsmärtor och inflammationer
6. Inflammationer i lungsäck och hjärtsäck
7. Njursjukdomar
8. Symptom från nervsystemet,kan ge minnesluckor och ökad svårighet för inlärning
9. För lågt antal celler i blodet (röda eller vita blodkroppar eller blodplättar),ger svårläkta sår och ökade infektionsrisker
10. Påvisande av vissa reumatiska faktorer i blodet, vilka utgörs av antikroppar mot kroppens egna celler (anti-DNA, Sm-antigen eller anti-fosfolipid)
11. Påvisande av antinukleära antikroppar (ANA)
12. Förlamande trötthet, huvudvärk
13. Högt blodtryck

1 kommentar:

V; sa...

lifewithlupus.blogg.se