fredag 14 januari 2011

ADHD eller Damp på mina hundar...?




Kroppen känner av temperatur sänkningenute långt innan den visar sig på termometern, startar dagen aggressivt och slukar pillerhögen, nu för tiden utan att "knycka" huvudet bakåt för att kunna svälja tabletterna.

Tränade egna hundarna igår med ett lyckat resultat. Ricco låser sig på godis när jag lär honom att gå i possition vid sidan. Provade boll istället och tror att det är medicinen för honom. Han är väldigt omogen och har svårt att fokusera. Det får inte bli för mycket information till honom på en gång, han klarar inte att koncentrera sig. (Damp kanske)Men det är bara att låta tiden ha sin gång!

Xeon börjar bli en fröjd att jobba med, när han väl befinner sig på marken. Inomhus är melodin för honom, där är inte störningarna så svåra att hanter för honom. Det gör att det tog bara 10 visningar på ställandet så utför han momentet med betyg 10, sättande under gång fixade han på 2 så om det fanns en inomhus bana så skulle vi nog tävla framgångsrikt där ;) ! (ADHD kanske) Om man kunde kontrollera miljön så har man inga problem eller....

Jag har alltid haft teoier om att hundarna kan drabbas av ADHD och Damp började forska i det efter att Utter (ADHD+Damp) kommit in i vår familj. Honom kan man hålla en köttbulle framför nosen men han kan ändå inte fokusera den utan bara måste kolla vad som händer runt om. Han klarar inte av att hantera sina impulser utan följer dem hela tiden exempelvis om han ska ligga och råkar titta på något annat så glömmer hans sig på en nanosekund och plötsligt bara står upp. Han har kommit så långt att han inte springer dit näsan pekar nu vid tre års ålder. Han är väldigt störningskänslig och kämpar faktiskt med sin impulskontroll men det är synd om honom för han vill ju inte göra fel.

Har märk att detta ökat på mina kurser också, hyperaktiviteten och aggressoner i frustration samt störningskänsligheten gör att det blir svårare att jobba med hundarna för eleverna. Har pratat med etologer, zoologer om detta och det finns ingen forskning på det, men att de håller med om mina teorier borde stämma. Skulle de göra det måste vi tänka på hur vi tränar hundarna, absolut tydlighet, helt konsekvent, öka antalet repetitioner, korta pass och vid inlärning störningsfritt. Vi måste utbilda hundarna i impulskontroll och passivitet för att de ska hantera sig själva! Precis som vi gör med barn i samma situation, hatar och jämföra hundar med barn men i det här fallet kanske man kan ta del av kunskapen som finns runt dem!

Vad säger ni, har ni era teorier om detta? Maila mig på onemoretime@telia.com
Stay Safe!



1 kommentar:

Yvonne sa...

Klart intresant,värt att vidareutveckla ett forum om detta ämne.
Sammhället blir stessigare för männsika o hund.
Hur hanterar uppfödare dessa fenomen??jag menar då uppföljning.
Kontenta = hur tränar jag denna individ på bästa möjliga sätt.
Även ett tidigare inlägg om att utesluta medicinska fel.tex ryggfel på aggresivitet.
Kände en avkastar häst som jag bad dom röntga ryggen och den hästen hade tornutskott(ryggskada).
Reespect Rose!!!!opendminded!!!
Kram Yvonne